Пропустить команды ленты
Пропустить до основного контента
SharePoint
Перейти вверх

Rheological properties of porcelain slip with biosufactants

Наименование публикации:Rheological properties of porcelain slip with biosufactantsАвторы:Платов Ю. Т. , Платова Р. А.
Соколова Д. Ш.
Тематическая область:Химическая технология. Химическая промышленность
Вид публикации:Статья в журнале
Электронная публикация:ДаЯзык издания:АнглийскийГод издания:2016Страна издания: Соединенные Штаты Наименование журнала или сборника:Glass and CeramicsНомер журнала (с указанием года):Vol. 73, N 1-2, 2016Наименование издательства:Springer USКод ISSN или ISBN:ISSN 0361-7610Количество страниц:5Количество печатных листов:0,91Индексация:Scopus,
Web of Science
Аннотация (реферат):

​​

The effect of nutrient liquids with the bacteria Acinetobactre johnsii str. J221 and Pseudomonas aeruginosa str.
G.d. on the rheological properties of porcelain slip is studied. The surface activity of the nutrient liquid promotes
a reduction of the fluidity and thixotropic hardening of porcelain slip. The mass increase of the casting
upon pouring is due to the hydrophobization of the surface of the slip particles. The thickening of the porcelain
slip is interrelated with the change in the redox state of the medium from weakly to strongly basic, favorable
for the development of an aborigennic community of anaerobic microorganisms.
Key words: porcelain slip, fluidity of slip, thixotropy, biosurfactants, nutrient liquid, anaerobic bacteria.​

Перейти к списку публикаций