Пропустить команды ленты
Пропустить до основного контента
SharePoint
Перейти вверх

Роль семьи и общества в сохранении национальных кулинарных традиций

Наименование публикации:Роль семьи и общества в сохранении национальных кулинарных традицийАвторы:Жубрева Т. В. , Дзюба Г. Н., Кобзаренко Т. А.
Тематическая область:Пищевая промышленность
Экономика и экономические науки
Вид публикации:Статья в сборнике
Электронная публикация:ДаЯзык издания:РусскийГод издания:2016Страна издания: Россия Наименование журнала или сборника:ЭКОНОМИЧЕСКИ ЭФФЕКТИВНЫЕ И ЭКОЛОГИЧЕСКИ ЧИСТЫЕ ИННОВАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ Сборник трудов второй международной научно- практической конференции. Наименование издательства: Российский экономический университет имени Г.В. Плеханова (Москва)Количество страниц:418Количество печатных листов:17,5Индексация:РИНЦБиблиографическая ссылка:Жубрева Т.В., Дзюба Г.Н., Кобзаренко Т.А. Роль семьи и общества в сохранении национальных кулинарных традиций. Сборник трудов второй международной научно- практической конференции "ЭКОНОМИЧЕСКИ ЭФФЕКТИВНЫЕ И ЭКОЛОГИЧЕСКИ ЧИСТЫЕ ИННОВАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ" Москва, 17 декабря 2015 г. М.: Издательство: Российский экономический университет имени Г.В. Плеханова (Москва). с. 429-435Аннотация (реферат):

The Role of Family and Society in Retaining the National Culinary Traditions
 
Zhubreva T.V.1, Dzyuba G.N.1, Kobzarenko T.A.1 

​​A private study was conducted to identify the role of society and the family in the preservation of national culinary traditions. It is shown that in the practice of public catering enterprises there are highlighted divergent trends: a direct borrowing of foreign technologies in food and beverages preparation and serving; preservation and development of national culinary traditions and eclectic modernist approach that distort both moral and technological components of Russian national cuisine. The results of students' survey show that the vast majority – 93% of respondents vote for the retention of national culinary traditions. While almost all unanimously 80% of the vote named families being responsible for the retention. More than half of respondents – 53%, cited grandparents being the custodians of culinary traditions in families and. In the category of "mom/dad" mothers lead, they are named 2.5 times more likely fathers to be guardians of family culinary traditions. However, generational continuity is not enough – only 27% of students maintain themselves the family culinary traditions. 20% of respondents believe that a state and national communities should support national culinary culture, because without community and government support for the institution of the family it is very difficult to resist the processes of globalization. Educational institutions should and could play a great role in this resistance.


Перейти к списку публикаций